Spor yazarlarından Fenerbahçe - Erzurumspor maçı değerlendirmesi
04.05.2021 - 09:21
1/14
Spor yazarları, Süper Lig'in 39. haftasında Fenerbahçe'nin evinde BB Erzurumspor'u 3-1 yendiği maçı yorumladı. Yazar görüşlerinin tamamını paragraf sonunda ismi verilen gazeteleri satın alarak okuyabilirsiniz.

2/14
MESUT BU FİZİKLE 11'DE OYNAMAMALI

ÖMER ÜRÜNDÜL:
“Penaltıya hiç içim ısınmadı. Ardından yüksek tempolu bir ofansif anlayış, 14. dakikada 3. gol ve maç orada bitti. Sonrasında artan maç trafiğinden F.Bahçeli futbolculara biraz bıkkınlık gelmiş olacak ki oyunu rölantiye aldılar. Hücum presi bıraktılar. Zaten Ozan sağ bek oynadığından etkili bir pres beklenemezdi. Erzurum'un ise orta sahayı kolay geçip 3. bölgeye çok defa yaklaşsa da fazlasını yapacak gücü yoktu. İkinci devre de benzer tablodaydı. Sonuçta Fenerbahçe zaten beklendiği gibi üç puanı fiziki olarak yıpranmadan ve zorlanmadan kazandı. Bu maç bir kere daha gösterdi ki; tam randımanlı olmasa da Valencia eldeki en iyi santrfor. Mesut Özil bir dünya yıldızı ama ona bugünkü fizik gücü ile Emre Belözoğlu'nun ilk 11'de görev vermesini doğru bulmuyorum. F.Bahçe'nin şampiyonluk şansı tabi ki çok az. İkincilik ise bıçak sırtında. G.Saray'ın Beşiktaş derbisi var ama F.Bahçe'nin de Ankaragücü ve Kayserispor gibi kümede kalma mücadelesi veren iki takımla kritik deplasmanları var. Ben Belözoğlu'nu hep gereksiz yere arka arkaya çok oyuncu değiştirdiği için eleştirdim. Dün de aynı şeyleri yaptı. Erzurum'un golünden hemen sonraki Oltan'ın kafa vuruşunda fark 1'e inseydi son dakikalarda ne olacağı bilinmezdi. 86'da Gustavo'yu sokmakla acaba Belözoğlu ne yapmak istiyor?“ (SABAH)

3/14
15 DAKİKADA İŞİ BİTİRDİ

İLKER YAĞCIOĞLU:
“Erzurumspor geçen hafta ayağına kadar gelen büyük fırsatı tepip, 10 kişi kalmış Başakşehir'e karşı 1-0 öndeyken 2-1 yenilerek kümede kalma ümitlerini oldukça azaltmıştı. Dün geceki maçtan puan ya da puanlar alması gerekiyordu. Ama Fenerbahçe maça öyle bir başladı ki her halde Yılmaz hoca en kötü kabuslarında dahi bu senaryoyu düşünmemiştir. Fenerbahçe adeta Beşiktaş'a nazire yaparcasına 8 dakikada atılan 3 gol ile 15 dakikada aslında maçı bitirdi. Bu bölümde Valencia'nın İrfan Can'ın ve Pelkas'ın harika oyununa şahit olduk. Tamamen topa sahip olup rakip sahada sürekli hareket ederek oynayan bir Fenerbahçe vardı. Bu kadar yoğun geçen bir sezonda 3-0'dan sonra oyunun temposunun düşmesi son derece doğaldı. Kalan sürede tek problem F.Bahçe'nin rakipten gol yemesi ve pozisyon vermesi oldu. Oltan'ın kafası gol olsa maç 3-2'ye gelebilir ve son anlar sıkıntılı geçebilirdi. Bu yüzden girdikleri pozisyonları daha iyi değerlendirmeleri lazım. Sonuçta Fenerbahçe 2. liğini korudu. Bu hafta sonu oynanacak derbiyi beklemeye başladı“ (TAKVİM)

4/14
DALDAKİ KUŞ VE ELDEKİ KUŞ

ERCAN GÜVEN:
“Daldaki “şampiyonluk kuşuna” bakarken eldeki “ikincilik kuşunu” bırakmadı Fenerbahçe… Hatta biraz sıktı galiba Kadıköy’de! Maça öyle bir başladı ki ev sahibi, sanki sahada maç değil karnaval vardı. Bilinen baskı değildi bu… Adeta sanattı. Gol adamı Emrah’ı da bırakıp İstanbul’a gelmek zorunda kalan Erzurumspor, Fenerbahçe ile arasındaki teknik farkı bir tek şekilde kapatabilirdi; o da mücadeleydi. Erzurumspor mücadeleyi biraz abartıp açık oynayınca, tam tersine Fenerbahçe’nin yetenekli orta sahalardan kurulu öndeki beşlisine istemediği kadar alan açtı ve gol yağmuru başladı. Maç bitmeden önce Emre Belözoğlu’nun yine “Gustavo güvenliğine” ihtiyaç duyması, Fenerbahçeli futbolcuların buldukları yüzde yüz pozisyonları değerlendirememesi Fenerbahçe’nin bir türlü tam “olamadığının” belgesidir aslında.Yabancı medyada bir oto kiralama şirketi reklamı görmüştüm eskiden… “Biz ikinciyiz” diyordu kocaman puntolarla. Yahu bu nasıl reklam diye alttaki yazıları okuyunca anlıyordunuz demek istediğini:“Birinci olmak için daha özenli çalışıyoruz”!.. Fenerbahçe’ye çalışmak da gol atmak da yetmeyebilir birinci olmak için ama ikinciliği ezeli rakibe kaptırıp, Şampiyonlar Ligi’ni kaybedip, tepeden tırnağa sorgulanmak endişesi, Kadıköy’de 15 dakika bile olsa takımı roketlemeye yetti. Bu bile iyi“ (MİLLİYET)

5/14
CESARETLİ VE DAHA COŞKULU

GÜRCAN BİLGİÇ:
“On dört dakika geçtiğinde maç iki takım adına da bitti. 3-0 yazan tabela sonrasında, Erzurumspor başını kaldıracak gücü bulamadı. Fenerbahçe için ise paslaşarak geçecek dakikalar başladı. Ligin boyu kısalmış, puan farkı beşe çıkmışken, motivasyonu üst düzeyde tutmak Fenerbahçe için mecburiyet. Şampiyonluk umutları azalsa da Şampiyonlar Ligi için ikincilik önemli hedef. Bir hafta sonra birbiriyle karşılaşacak olan iki rakibinin alacağı sonucu beklerken, avantajı cebinde tutarak gitmeli. Peki dünkü maç başka neler anlattı... Aslında “ustalar“ gecesiydi; Mesut Özil ve İrfan Can'ın yönettiği üç atak organizasyonu da sonuç getirdi. Valencia'nın koşu yolunu açan Mesut, pası atan İrfan Can ya da atak başlangıcındaki “karar ayağı“ Mesut oldu. Öne daha cesaretli koşan ve birbirleri ile paslaşan coşkulu bir grup oldular. Baskıdan top kazandılar, pozisyon buldular ve hep kaleye yüzü dönük gitmeyi denediler. Sezonun “öz güven“ endeksinde kendilerinin ne olduğunu hatırladılar. Geç gelen ama büyümeye eğimli özellik. Fenerbahçe takımının skoru alıp, frene basması, yedi gündeki üçüncü maç olması açısından mantık taşıyabilir. Ama rakibin vazgeçtiği bir ortamda pas seçimleri, aceleci şutlar, amatörce pozisyon almalar büyük takım mantığına aykırı. Bunları yapanların beş-altı maç öncesine kadar ilk on birin oyuncuları olması, bugünkü puan durumunun da belgesi aslında.“ (SABAH)

6/14
EMRE BELÖZOĞLU'NU TEBRİK EDERİM

ŞANSAL BÜYÜKA:
“Akşam yemeğini yedim, oturuyorum. Sanki dalmışım, rüyada gibiyim. Fenerbahçe hiç alışık olmadığımız bir görüntüyle fırtına gibi esiyor, uçuyor, kaçıyor, golleri atıyor. Şaşırdım, şöyle bir silkelendim. Rüya falan görmüyorum, gerçekten Fenerbahçe‘yi izliyorum. Açıkçası şaşırdım. Koca bir sezon taraftarına işkence çektiren, sahada uyuyan, ekran başında uyutan Fenerbahçe ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir Fenerbahçe sahada... Emre Belözoğlu‘nu tebrik ederim. Çok kısa bir sürede Fenerbahçe‘yi futbol adına kötü alışkanlıklarının çoğundan kurtardığı ve radikal değişikliklere futbolcularını da inandırdığı için. Fenerbahçe ikinci yarıyı top çevirerek, pas yaparak geçirmesine rağmen, Valencia fırsatları “leblebi” gibi harcamasa, üç gol daha, hatta fazlasını bulabilirdi. İlk yarıda rüya gibi bir Fenerbahçe izledik. Bu sezonun en iyi Fenerbahçesini. İkinci yarıda idare ettiler. Bu idare etmeye rağmen rekor sayıda gol kaçırdılar. Erzurumspor‘a da attığı golün dışında mutlak iki pozisyon verdiklerini de söylemeliyiz. Fenerbahçe‘nin bu sezon o kadar kötü maçlarını izledik ki, bu maçın o maçlarla oranlanması mümkün değil. Hatta ilk yarıdaki Fenerbahçe, tartışmasız bu sezonun en iyi Fenerbahçe’siydi“ (MİLLİYET)

7/14
FENERBAHÇE'DE KORUMA İÇGÜDÜSÜ VAR

AHMET ÇAKAR:
“Fenerbahçe için kayıpsız geçilmesi gereken bir maçtı. Ufak da olsa iddialarını sürdürmek, Beşiktaş- Galatasaray derbisinde olası bir Galatasaray galibiyeti için Fenerbahçe'nin kayba tahammülü yoktu. Fenerbahçe rüzgâr gibi başladı. Tıpkı Beşiktaş-Hatay maçında Beşiktaş'ın başladığı gibi. İlk 14 dakikada 3-0 oluverdi. Herhalde o anda maçı seyreden herkes maç sonunda tıpkı Beşiktaş'ın elde ettiği skora yakın bir skoru öngörebiliyordu. Fakat 3-0'dan sonra Fenerbahçe durdu. Erzurum geldi mi? Hayır. Daha doğrusu gelemedi. Mesut Özil sanıyorum önümüzdeki yıl kuvvetli bir kamp döneminden sonra Türkiye'nin en önemli futbolcusu olacak. İrfan Can Kahveci de öyle. Dün gece belli dönem çok iyi buldum. Fakat Valencia ne kadar özveriyle oynarsa oynasın, tam olarak o noktanın adamı değil. Dedik ya 3-0'dan sonra Fenerbahçe durdu. Devre bitti, yine ikinci yarı Fenerbahçe rölantide başladı. Goller de kaçırdı fakat ne olduysa Erzurumspor'un golü geldikten sonra oldu. Bu maç bana Kasımpaşa maçını hatırlatıyor. Bitime 10-15 dakika kala Erzurum golü buldu, ardından sağdan bir orta yapıldı, Erzurum forveti kafayı iyi vurup golü yapsa Fenerbahçe yine kabir azabı çekecek. Fenerbahçe'de bir koruma içgüdüsü var. Mesela bunu Beşiktaş'ta görmüyoruz. Maç 6-7 olmuş, hâlâ saldırıyorlar. Fenerbahçe'de böyle bir mantalite yok ve bu arada da gol yiyince panikliyorlar. Sonuçta Fenerbahçe yoluna devam ediyor, az da olsa umudu var. Erzurum için sezon sonu çok kara görünüyor. Hakem Mete Kalkavan ise VAR yardımıyla verdiği penaltı dahil olmak üzere kararlarında genelde haklıydı.“ (SABAH)

8/14
DAHA FARKLI OLABİLİRDİ

ERCAN TANER:
“Maçın favorisi Fenerbahçe, oyuna çok hızlı girdi. Hızlı başlangıçlar size pozisyonlar ve goller getirir. Hem de sağanak yağmur gibi gol olup yağarsınız. VAR'la gelen Sosa'nın penaltı golü, sonrasında Valencia ve Pelkas'ın arka arkaya attığı goller, tarihi bir farkın habercisiydi sanki. Mesut Özil, her hafta daha iyi olacak diye bekliyorum ama dün gece, İrfan Can daha fazla ön plana çıktı. Valencia, gecenin en iyi isimlerinden biriydi. Forvetteki etkisinin yanı sıra savunmaya geldi, top çıkarttı. Takım oyununa katkısı kusursuzdu. İlk 15 dakikadaki kusursuz fırtına, ikinci yarının büyük bölümünde sıkıcı bir havaya büründü. Fenerbahçe sonucu yeterli görüp saman alevi gibi parlayan ataklarla gol aradı. İkinci devre Fenerbahçe kalesine gitmeyi düşünen Erzurumspor, Özgür ile golü bulduktan sonra baskı kurmayı da denedi. Ama maç, ilk 15 dakikada bitmişti.“ (SÖZCÜ)

9/14
YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER İŞE YARADI

REHA KAPSAL:
“Fenerbahçe'nin oyun başlangıcı coşkulu istekli, tekniği yüksek isimlerle rakip yarı alan organizasyonunda topa da ritim vermesiydi. 3 golü bulup maçı da burada bitirdiler. Oyun içinde İrfan Can, Mesut, Pelkas, Sosa gibi tekniği yüksek, çevre kontrolü iyi oyuncu topluluğunu Mert Hakan'ın diğerlerinin seviyesinde olmaması etkiledi. Pas hatası yaparak takımı geriye koşturdu. Orta alandaki uyumu da zaman zaman bozdu. Mesut'un kalitesi tartışılmaz ama maç eksikliği ortada. Devamlılığı gibi kuvvet eksiği de göze batıyor. İrfan, Pelkas, Sosa üçlüsü ile Valencia oyunu domine etti. Çok da pozisyon üretti. F.Bahçe'de Erol Bulut'tan sonra aşırı dokunuşlar yapmasa da Emre Belözoğlu, akıllı tespitler, doğru tercihlerle de yaptığı yapısal değişikliğin geri bildirimini aldı. Bununla beraber Sosa'yı savunma önünde derin orta saha gibi kullanması ona liderlik vermesi ve bunu hissettirmesi yeni oyun felsefesinde taşıyıcı kolon vazifesini görmesini sağladı.“ (FOTOMAÇ)

10/14
ERZURUMSPOR'A TEMİZLİK YETMEMİŞ

KEMAL BELGİN:
“Şampiyonluk yarışında matematik olarak hâlâ var olan F.Bahçe dün akşam karşısında küme düşmemek için çırpınan ama çok sınıfı belli olmayan oyuncusu bulunan Erzurumspor'u on beş dakikada geçiverdi. Bu Erzurumspor bir hafta evvel bir temizlik yapmıştı ama gereken o ki dün akşamki takımın yüzde 80'ini de temizlemelidir. Yoksa kümede kalsa kurtaramaz, bir alt lige giderse de orada da benzeri acılarla karşılaşabilir. F.Bahçe'de Gökhan ve Serdar'ın arızaları, Harun'un önündeki dörtlünün değişikliğe uğramasına sebep olmuştu. Orta alan ve ileri uçta da geçen maça göre İrfan ismi yeniydi. Ama hemen şunun altını çizmek isterim ki, Mesut Özil gibi Real Madrid, Arsenal forması giymiş bir yıldızın bu haliyle on bire konması, hem ona karşı yapılan bir ayıptır hem de takımdaki diğer oyuncuların özellikle ilk yarım saatteki gayret ve çalışkanlıklarına ihanettir. Şimdi diyecekler ki hazır böyle bir rakip bulmuşken, ilk on beş dakikada da 3-0 öne geçtikten sonra niye maçı sıkıya alıp Beşiktaş gibi bir skora taşımayı düşünmediler? Düşünseler ne olurdu ki? Çünkü F.Bahçe iki tarihi rakibine karşı da ikili averajda geridedir.“ (TÜRKİYE)

11/14
KADIKÖY'E GELDİĞİNİ BELLİ ETTİLER

AYHAN AKMAN:
“Oyun mantelitesi de Emre hoca ile başka bir kıvama geldi. Kaliteli ayaklar sahadaydı. Mert, Mesut, Pelkas, Sosa. Bol orta sahalı ve az top kaybıyla oynayan bir orta saha bu. Topu verdiğiniz zaman topu kaybetmeyen bir takım Fenerbahçe.Fenerbahçe bu maça kafaca çok iyi hazırlanmış. Erzurumspor'a Kadıköy'e geldiğini belli eden bir Fenerbahçe vardı. Şampiyonluk yarışındaki rakiplerim kazanmış ben de kazanmak istiyorum mesajını ilk dakikadan itibaren verdi. Ozan ve İrfan'ı çok beğendim. İrfan fizik olarak da üst düzeye çıkmış. Pelkas her zamanki gibiydi. Soldan merkeze doğru girdiğinde her pozisyonunda vardı. Mert Hakan da bence görevini yapan oyunculardan oldu. Valencia son haftalara gelince kendisini gösterdi. Emre Belözoğlu geldiğinden beri olan en büyük fark ön alanda baskı oldu. Topu kaybettiği yerde baskı yapmaya başladılar.“

12/14
SOSA'CIYIM AMA GUSTAVO DA OYNAR

TÜMER METİN:
Fenerbahçe'de Emre hoca kalacaksa ve önümüzdeki sezon da bu oyun oynanacaksa artık Dünya piyasasında parayı artık stoperler alıyor. Eskiden sadece santraforlara 10 numaralara veriyorlardı. Niye veriyorlar bu parayı? Bir felsefeyi, bir oyunu oynayabilmek için. Fenerbahçe'de Szalai tamam ama yanına bu oyunu ifade edebilecek, bu oyunu oynarken takıma güven verebilecek birisini seçmesi lazım. Emre hoca oyunu okur, içini dışını bilir. Tisserand ile de olmaz bu oyun. O tip oyuncu değil. Parayı vermen gerekiyor bu oyunu oynamak için. Akıllı, agresif ve pozisyon bilgisi olacak. Yaşı da önemli değil. Belki bu formasyonda bu tercihle Gustavo'da Sosa performansı da görebiliriz belki. Bence Sosa oynamalı ama Gustavo da aynı performansı verebilir. Mesut'un ayağına atarsın, Samuel'in önüne atmak zorundasın. İrfan'ın ayağına atarsın, Pelkas'a Mert'e atarsın. Gustavo bu oyuncularla oynamadı. Solda Thiam, sağda başka biri. Gustavo'yu anlatırken orayı süpüren olarak düşünüyoruz hep“

13/14
SENEYE ÇOK FARKLI OLABİLİR

TOLGA ZENGİN:
“En iyi oyun başlangıçlarından birini yaptı Fenerbahçe. 15 dakikada Erzurumspor'un, çok fazla önlem alamadığını gördük, Fenerbahçe iyi değerlendirdi. Sonra Erzurum arkadaki boşlukları bırakmamaya çalıştı, devamında kendi reaksiyonunu verdi. İşin fiziksel boyutu var, Fenerbahçe son dakikalara doğru düşüyor ve bu normal. Genel olarak işin psikolojik boyutunda, skor alındıktan sonra biraz rölantiye almak oyuncu açısından anlaşılabilecek bir şey. Fenerbahçe daha ofansifleşti ve daha çok topu ayağında tutan bir takım oldu. Osayi olsun, Samatta olsun koşucu oyuncular, topa dripling yapan oyuncular. Topun sizde kalması anlamında çok verimli oyuncular olabilir. Fenerbahçe daha fazla orta saha oyuncusuyla oyunu oturtuyor. Daha fazla hücum oyuncusuyla daha iyi hücum yaparım noktasına getirilmedi ve topu çabuk kaybedince sıkıntı yaşıyordu Fenerbahçe, onu çözdü. Fenerbahçe topu ayağa aldığında oynayabilen bir takım, Kasımpaşa maçında da sıkıntısı çekilmişti, Alanya ve bu maçta da çekti. Topsuz oyun çok önemli. Elinizde iyi oyuncular varsa biraz da top rakipteyken oyununuza bakmanız gerekiyor. Bu omurgada belki şu anda o yok ama bu anlayışla seneye çok farklı bir oyun çıkabilir.“

14/14
“EMRE BELÖZOĞLU VAZGEÇMEDİ“

TUGAY KERİMOĞLU:
“94 dakikalık oyunun 14 dakikasına bakarsak, iştahlı oyun, goller, istek ve arzu çok fazlaydı. Sonrasında rölantiye geçen bir oyun oldu ve yavaş yavaş Erzurum risk almaya başladı. 3 puan kazanıldı, son 15-20 dakikada fiziksel düşüşler oluyor. Bugün itibariyle kazanmanın önemini gösterdi Fenerbahçe. Oranlar Fenerbahçe adına olumlu yönde gözüküyor, Emre Belözoğlu'nun kafasında bir omurga var. Altay, Szalai, Sosa, iyi bir Mesut ve Valencia. Bu oyuncu grubundan vazgeçmedi. İdeal bir 11'de bu oyuncuların birbirini tanıması ve karşılığını alma düşüncesi vardı. Emre hoca bunun karşılığını bir şekilde ısrarlı, isteyerek, ne vermek istediğini ve ne almak istediğini bilen bir teknik direktör anlayışını gösterdi. Vazgeçmiyor, bu oyun mantalitesini gösteriyor. Bundan sonraki senelerde bu anlayış daha da güçlenebilir.“

Diğer Haberler
İLK 11'İMİZ BELLİ OLDU!
Fenerbahçe'de Edin Dzeko gönülleri fethetti
Batshuayi'den inanılmaz istatistik: 48 dakikada bir gol!
Fenerbahçe - Olympiakos maçı ne zaman, şifresiz mi? Hangi kanalda, saat kaçta?
Michy Batshuayi'den rekor!
İLK 11'İMİZ BELLİ OLDU!
Fenerbahçe'nin yeni Yüksek Divan Kurulu Başkanı'nı seçeceği tarih açıklandı
Fenerbahçe'de Oosterwolde’den kötü haber..
Gelecek maçımız
Sivasspor
Fenerbahçe
22.04.2024 | 20:00
FenerKolik Resmi Web Sitesi © 2013-2022 - Tüm Hakları Saklıdır.
by Serkan Acar

Anasayfa    FB TV    İletişim    Reklam

24 Saat Futbol